
Voetproblemen
Likdoorn
Een likdoorn, ook wel in de volksmond een eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, conisch naar binnen groeiende eeltplek (verharde eeltkern). Deze komt voor op plaatsen waar veel en vaak druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend. Dit zorgt voor overmatige eeltvorming op een geconcentreerde plek van uw voet. Een likdoorn komt vaak voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de tenen. Een likdoorn kan pijnlijk zijn, het kan voelen alsof er een spijker in de voet zit.
Likdoorns kunnen ontstaan wanneer uw schoenen te nauw zijn, spits zijn, hoge hakken of een verkeerde maat hebben. Dit zorgt er voor dat op bepaalde plekken de druk op uw voeten worden vergroot, wat het ontstaan van een likdoorn bevorderd.
Een pedicure kan de likdoorn verwijderen door deze handmatig en machinaal te behandelen. Het wegsnijden en -frezen van de eeltpit. Deze zal dan direct verdwijnen en daarmee ook de pijn.
Eelt
Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenlaag van uw huid. Onder de voet is vaak een dun laagje eelt aanwezig dat ter bescherming van de huid dient. Eelt ontstaat op plekken waar de huid last heeft van druk en wrijving. In sommige situaties blijft de hoornlaag verdikken waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Dan hebben we te maken met overmatig eelt vaak in combinatie met likdoorns. Het is dan ook van belang om te zorgen dat dit eelt regelmatig door de pedicure wordt verwijderd.
Kloven
Kloven in de voet zijn barsten of scheuren in de huid. Voetkloven en hielkloven kunnen in hard overmatig eelt, of juist in een droge huid zonder overmatig eelt ontstaan. Kloven kunnen behoorlijk diep zijn en zorgen voor pijnlijke voeten. Barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door een pedicure en een goede thuiszorg.
Er zijn twee soorten kloven:
Vochtige kloven tussen of onder de tenen
Deze ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Deze moet eerst worden behandeld met door de arts voorgeschreven medicamenten. Daarbij is het zaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen.
Droge kloven aan de hiel
Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geven vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.
Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen.
Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.
Na deze behandeling zal de pedicure u advies en richtlijnen geven om de huid intensief te verzorgen. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.
Huidschimmel
Veel mensen hebben last van voetschimmel. Dit wordt ook wel in de volksmond zwemmerseczeem genoemd. Verreweg de meeste mensen hebben last van schimmel tussen de tenen. Heeft u last van een schimmelinfectie aan uw voeten en blijft u er voor langere tijd mee rondlopen? Dan kan de schimmel tussen de tenen zich ook uitbreiden naar schimmel op de voetzool.
Een schimmelinfectie tussen de tenen en/of op uw voetzool kan pijn en jeuk veroorzaken. Het wordt gekenmerkt door schilfers, een rode huid op de voetzool welke soms sterk begrensd kan zijn en een witte uitslag tussen de tenen waarbij scheurtjes kunnen ontstaan. Een schimmelinfectie is te behandelen. Echter is het nog beter om voetschimmel te voorkomen door bijvoorbeeld niet op blote voeten te lopen in openbare ruimten als zwembaden en sauna’s. Ook kunt u voetschimmel voorkomen door uw voeten na het wassen goed af te drogen en overmatig zeep gebruik te voorkomen.
Een schimmelinfectie kunt u zelf behandelen met een antischimmelmiddel. Een dergelijk product mag u alleen gebruiken als u niet tot een risicogroep behoort. Heeft u diabetes mellitus, reumatische of neurologische aandoeningen, ernstig vaatlijden of kanker? Dan adviseren wij u om altijd eerst een huisarts te raadplegen voordat u een product tegen huidschimmel gaat gebruiken.
Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Voorkom dat u besmet raakt, is het beste advies! Bezoek daarnaast regelmatig een pedicure. Zij kan in een vroeg stadium schimmel herkennen, waardoor een eenvoudige behandeling afdoende zal zijn en u voorkomt dat een schimmelinfectie zo uit de hand loopt dat niet alleen uw huid maar ook uw nagels aangetast raken. De pedicure inspecteert uw voeten en geeft adviezen om de voeten en voethuid in optimale conditie te houden. Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfectie.Ingroeiende nagel
Bij een ingroeiende nagel drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. Echter de andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het verkeerd- te kort knippen van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid, te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.
Wij raden u niet aan de ingegroeide nagel zelf te behandelen. Wel kunt preventief proberen te voorkomen dat uw nagel ingroeid.
- knip teennagels altijd recht en niet te kort
- knip nooit hoekjes van de teennagel rond af
- vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels
- draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte
- heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.
Schimmelnagel
Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven. Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. U kunt het volgende doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:
- was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
- droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.
- draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen
- vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s
- trek elke dag schone sokken aan
- kies bij voorkeur voor schoenen van echt leer
- pas nooit met blote voeten nieuwe schoenen in een schoenenwinkel
- draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s
- wissel regelmatig van schoenen en draag schoenen niet te lang achter elkaar